Vramin pisze:
Lhunbleidd pisze:
Proszę zapoznać się z piwami robionymi w amerykańskich stylach na ich chmielach. TO jest piwo :)
Poproszę jakiś przykład marki, bo amerykańskie piwa kojarzą mi się ze szczynami totalnymi :)
Panie, Pan jest retro, boś się pan na latach 80 ubiegłego wieku zatrzymał. ;) W Stanach masz ponad 3000 browarów.Ponad 800 gatunków chmieli. Proponuję do dobrego sklepu z piwami rzemieślniczymi się udać, gdzie kupisz polskie piwa robione na amerykańską modłę, bo oryginalne piwa z browarów juesejowych to ceny tak okrutne, że aż boli (no ok. 50 zł za 0,33 l to nie jest przesadna cena jak na te piwa ;) )
Polecam zatem styl American India Pale Ale (popularni i godni przedstawiciele polscy: Browar Pinta - Atak chmielu, Alebrowar - Rowing Jack, Lwówek - Jankes, Birbant - Red AIPA, Ciechan - Grand Prix, Kormoran - Podróże kormorana AIPA) jednak z zastrzeżeniem, że: piwo to pije się nie zmrożone prosto z lodówki, tylko tak ok. 12-14 stopni Celsjusza (20-30 min przed wypiciem postawić na blacie, niech się ogrzeje). Powinno być też w miarę świeże (odkrycie...) bo traci aromaty chmielu (ach te cytrusy... :) ). No i ze szkła a nie z gwinta ;) Na początek polecam tego Jankesa bo ma najniższą chyba goryczkę. A reszta goryczkę ma solidną, zapewniam (może cię speszyć na początku, dlatego zacznij od tego Jankesa). Jak uznasz, że goryczka jest znośna to możesz spróbować Sharka z Widawy lub Deep Love z kolaboracji Allebrowaru i jakichś fińskich piwowarów. Wracając do AIPA: powąchaj piwko, popij. TAK może (i powinno) smakować piwo a nie jakieś angielskie pomyje... ;)
Krótko podsumowując: stylów piwnych chmielonych amerykańskimi chmielami jest sporo. Mnie np. smakuje strasznie American Wizen z Allebrowaru. To pszeniczniak, ale jaki to ma smak :) Jak lubisz ciemne piwa to proponuję Bojan Black IPA lub Black Hope z Alebrowaru(?). Popróbuj nowofalowych Stoutów (mój nr 1 - Lublin to Dublin - kolaboracja polsko-irlandzka).
Jak lubisz jasne na polskich chmielach to spróbuj PIPA (Polish India Pale Ale). Wypuścił to browar Lubuski (IPA). Spróbuj Kormoran Jasny mocno chmielony - świetny pils swoją drogą. Jurajskie z ostropestem z Browaru na Jurze (też pils) czy Amerykańską pszenicę z tego samego browaru (pszeniczniak z czerwonym pieprzem :) ).
IT'S REVOLUTION BABY ;D
Oczywiście w WB jest MNÓSTWO rzemieślniczych browarów z takimi piwami, że głowa mała. A wy mi tutaj o ale... ;)