Wieża Błaznów

Dyskusje na tematy związane z Andrzejem Sapkowskim (i wiele innych)
Dzisiaj jest 18.04.2024 @ 12:20:32

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156  Następna
Autor Wiadomość
Post: 24.05.2014 @ 21:07:02 
Offline
Rębacz z Crinfrid
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18.08.2009 @ 9:59:17
Posty: 1553
Lokalizacja: Lawndale
Bardzo uprzejmie dziękuję! (Tylko gdzie ja na tej pustyni pokrzywy znajdę...)

_________________
“I am a camera with its shutter open, quite passive, recording, not thinking.” - Christopher Isherwood.

"Nie wiem, nie orientuję się, zarobiona jestem." - Przysłowie ludowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08.06.2014 @ 11:54:20 
Offline
BiałyPłomień Tańczący Na Modemach Wrogów
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:06:43
Posty: 6856
Lokalizacja: Wzgórek św. Nowotki
Sezon grillowy na działce Puchacza można uznać za otwarty. A kurczak z grilla w marynacie Tandoori z Kuchni Świata i sekretnych ingrediencjach Klary był po prostu epicki :) .

_________________
The infection has been removed
The soul of this machine has improved


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08.06.2014 @ 12:37:45 
Offline
Yarpen Zigrin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.04.2008 @ 11:35:15
Posty: 2084
Lokalizacja: Las pod kontrolą Rady Puchaczy
Vramin pisze:
Sezon grillowy na działce Puchacza można uznać za otwarty. A kurczak z grilla w marynacie Tandoori z Kuchni Świata i sekretnych ingrediencjach Klary był po prostu epicki :) .

Kurczak epicki, pogoda epicka i generalnie wszystko epickie. I tradycyjnie grill przejdzie do legendy ;D

_________________
U-hu, U-hu, U-hu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13.06.2014 @ 9:45:30 
Offline
Murderatrix
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:24:13
Posty: 14122
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Mogłabym prosić o przepis...? :)

_________________
Z poważaniem, Donna Ezena Capo di tutti capi Nazguli Ortografii
And when your heart begins to bleed, you're dead and dead, indeed.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13.06.2014 @ 10:35:02 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Używałam tej marynaty: http://www.masala.com.pl/p5941,marynata ... g-50g.html Dodaję do niej tylko kilka ząbków czosnku i czasami trochę oliwy lub oleju. I nic więcej, kurczak lub jagnięcina muszą się marynować przez min. 3 godziny.

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13.06.2014 @ 10:56:36 
Offline
The Walking Ted
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18.05.2004 @ 17:51:33
Posty: 14706
Vramin pisze:
Sezon grillowy na działce Puchacza można uznać za otwarty. A kurczak z grilla w marynacie Tandoori z Kuchni Świata i sekretnych ingrediencjach Klary był po prostu epicki :) .

My sie wczoraj rzuciliśmy na szaszłyki. Paaanie... Niebo w gębie. Do tego zimny Jack i kijowa pogoda. :D

_________________
May the force be equal mass times acceleration.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13.06.2014 @ 11:07:05 
Offline
Murderatrix
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:24:13
Posty: 14122
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Ala pisze:
Używałam tej marynaty: http://www.masala.com.pl/p5941,marynata ... g-50g.html Dodaję do niej tylko kilka ząbków czosnku i czasami trochę oliwy lub oleju. I nic więcej, kurczak lub jagnięcina muszą się marynować przez min. 3 godziny.

Dziękuję :)

_________________
Z poważaniem, Donna Ezena Capo di tutti capi Nazguli Ortografii
And when your heart begins to bleed, you're dead and dead, indeed.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15.06.2014 @ 22:05:37 
Offline
Murderatrix
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:24:13
Posty: 14122
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Smażę konfitury truskawkowe, kurde, ale pachnie :) Macie jakieś sprawdzone triki? Dodałam sok z cytryny i trochę skórki, pycha :)

_________________
Z poważaniem, Donna Ezena Capo di tutti capi Nazguli Ortografii
And when your heart begins to bleed, you're dead and dead, indeed.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15.06.2014 @ 22:12:46 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Kwiaty czarnego (dzikiego) bzu. Jeszcze kwitną. Zbierasz je w miejscu oddalonym od dróg, na łące etc. W suchy dzień. Nie płuczesz, ale po zebraniu odkładasz na ściereczkę lub gazetę by ewentualne robale sobie poszły. Do konfitury dodajesz same kwiaty, im mniej części gałązki tym lepiej.

A ja właśnie próbuję swojego tegorocznego syropu w kwiatów bzu z cytryną (świeżynka). Rewelacja. :)

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15.06.2014 @ 22:20:56 
Offline
Murderatrix
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:24:13
Posty: 14122
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Naprawdę? Mam w ogrodzie! :) Kiedyś nieźle się nimi strułam i tak sobie żyjemy utrzymując dystans ;) Jutro pozbieram :)

_________________
Z poważaniem, Donna Ezena Capo di tutti capi Nazguli Ortografii
And when your heart begins to bleed, you're dead and dead, indeed.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15.06.2014 @ 22:23:03 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Bo surowe są trujące, trzeba je podgrzać. :)

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15.06.2014 @ 22:36:23 
Offline
Murderatrix
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:24:13
Posty: 14122
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Aha, to może być przyczyną :p "Rzygać jak kot" powinno być zmienione na "rzygać jak Marta po czarnym bzie" ;)

_________________
Z poważaniem, Donna Ezena Capo di tutti capi Nazguli Ortografii
And when your heart begins to bleed, you're dead and dead, indeed.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06.07.2014 @ 12:24:57 
Offline
Wiecznie pijane medium płci żeńskiej

Rejestracja: 22.09.2002 @ 19:29:02
Posty: 11233
Lokalizacja: Legnica/Kraków
Może ktoś polecić sprawdzony blender z funkcją kruszenia lodu? Z góry dzięki:)

_________________
Występny Wartowniku! Cintryjka chwali książkę! Bym miał pieniądze, to bym se chyba, normalnie, kupił, tak mnie to zaszokowało ;) - Ben

siekierka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20.07.2014 @ 13:12:22 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Co można zrobić z potwornie, ale naprawdę, kwaśnych wiśni? Ma ktoś sprawdzony przepis na konfitury?

Edit: Zdecydowałam się na wiśnie z czekoladą i koniakiem. Nie wiem, czy coś przetrwa do zimy. :P
Przepis:
2 kg wydrylowanych wiśni
0,5 kg cukru
torebka cukru waniliowego albo 2 laski wanilii
2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
2 łyżki koniaku na koniec
Wiśnie smażą się z cukrem, wanilią i kakao, koniak trafia do nich na koniec, przed rozłożeniem do słoiczków.

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20.07.2014 @ 20:11:25 
Offline
Yarpen Zigrin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.04.2008 @ 11:35:15
Posty: 2084
Lokalizacja: Las pod kontrolą Rady Puchaczy
Ala pisze:
Co można zrobić z potwornie, ale naprawdę, kwaśnych wiśni? Ma ktoś sprawdzony przepis na konfitury?

Edit: Zdecydowałam się na wiśnie z czekoladą i koniakiem. Nie wiem, czy coś przetrwa do zimy. :P
Przepis:
2 kg wydrylowanych wiśni
0,5 kg cukru
torebka cukru waniliowego albo 2 laski wanilii
2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
2 łyżki koniaku na koniec
Wiśnie smażą się z cukrem, wanilią i kakao, koniak trafia do nich na koniec, przed rozłożeniem do słoiczków.


Super! Zawsze to pierwszy krok do produkcji win własnej roboty ;D
Tylko kupić baniak i zgłosić się (po fachowe rady) do znajomego producenta win ;)

PS: Cukier jest ważny, albowiem po pewnym czasie zamienia się w % ;D

_________________
U-hu, U-hu, U-hu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group