Wieża Błaznów

Dyskusje na tematy związane z Andrzejem Sapkowskim (i wiele innych)
Dzisiaj jest 29.03.2024 @ 17:07:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 152, 153, 154, 155, 156  Następna
Autor Wiadomość
Post: 21.07.2014 @ 7:52:09 
Offline
BiałyPłomień Tańczący Na Modemach Wrogów
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:06:43
Posty: 6856
Lokalizacja: Wzgórek św. Nowotki
Tyle tylko że wisienka jest mała i karłowata, więc owoców też było niedużo i baniaczek też musiałby być kompaktowy raczej :)

_________________
The infection has been removed
The soul of this machine has improved


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21.07.2014 @ 9:23:46 
Offline
Wiedźmin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04.02.2009 @ 14:15:54
Posty: 656
Ooo, dzięki za przepis, bo mam silne postanowienie pakowania w słoiki w tym roku. Tyle, że nie bardzo wiedziałam, co, ale wiśnie z czekoladą i koniakiem chwyciły mnie za serce i już wiem. :)
A macie jakiś patent na brak pleśni w słoikach? Wiem, że jest opcja z gotowaniem słoi w wielkim garze, ale bardzo tego nie lubię. Internet mówi o wkładaniu słoików do piekarnika, ale mi się momentalnie wizualizuje sympatyczny wybuch w kuchni. Więc trochę mam cykora.
Ktoś próbował opcji z piekarnikiem może?

_________________
pytania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21.07.2014 @ 19:09:24 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Kiedyś próbowałam pasteryzować w piekarniku, wszystkie słoiki pękły. ;) Stosuję wersję z garnkiem, na dno kładę złożoną ściereczkę, dzięki temu nic nie pęka.

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25.09.2014 @ 23:35:14 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Carbonara u Jamiego Oliviera. Re-we-la-cja. :D

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26.09.2014 @ 20:03:18 
Offline
Murderatrix
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:24:13
Posty: 14122
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Uwielbiam Jamiego, ale moja carbonara rządzi ;P
Przepis... Please :)

_________________
Z poważaniem, Donna Ezena Capo di tutti capi Nazguli Ortografii
And when your heart begins to bleed, you're dead and dead, indeed.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26.09.2014 @ 23:07:23 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Możliwe, że mam w którejś z jego książek, jak znajdę to wrzucę, a w tym w restauracji był rewelacyjny, idealnie chrupiący bekon. Sos oczywiście płynny i kremowy, no ale taki to i ja robię. Aha, i oprócz czarnego pieprzu grubo mielony czerwony, który dawał rewelacyjny posmak.

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26.09.2014 @ 23:36:58 
Offline
BiałyPłomień Tańczący Na Modemach Wrogów
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:06:43
Posty: 6856
Lokalizacja: Wzgórek św. Nowotki
Tagliatelle bolognese też świetne. No i fajny klimat w restauracji, jutro znów tam idziemy :)

_________________
The infection has been removed
The soul of this machine has improved


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27.09.2014 @ 20:45:16 
Offline
Dziad Rogaty
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23.09.2002 @ 16:29:00
Posty: 19480
Lokalizacja: Wyspa
Nie lubię Was ;)
Ale za to dzisiaj zrobiłem rydze, tym razem nie smażone w panierce, a uduszone w masełku, w piekarniku. Obłęd smakowy, Pan Jamie Olivier to może mi patelnie czyścić ;)

_________________
Hagar skończył się na Kill 'Em All


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28.09.2014 @ 1:10:40 
Offline
BiałyPłomień Tańczący Na Modemach Wrogów
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2002 @ 18:06:43
Posty: 6856
Lokalizacja: Wzgórek św. Nowotki
Gratuluję zatem :)

Za to zauważyłem dziś że Jamie Oliver bardzo rozwija markę. Ma już swoje restauracje, wina, wina musujące, soki i pyszne piwo. Wszystko jako "Jamie's". To już jest korpo. Ale w jego Italian dalej można pysznie zjeść za rozsądne jak na restauracje pieniądze.

_________________
The infection has been removed
The soul of this machine has improved


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20.10.2014 @ 21:29:49 
Offline
Leeeniwa Wiewiórka

Rejestracja: 22.05.2003 @ 17:02:23
Posty: 21351
Lokalizacja: Wonderland
Odkryłam płytę indukcyjną. Kupioną trochę z konieczności, ale i tak się w niej zakochałam. Jak toto gotuje błyskawicznie (i wbrew obiegowym opiniom ma opcję "gotowania na małym gazie"). Cudo. ;)

_________________
Przyszłam na świat po to
Aby spotkać ciebie
Ty jesteś moim słońcem
A ja twoim niebem
Po to jesteś na świecie
By mnie tulić w ramionach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21.10.2014 @ 10:24:55 
Offline
Wiecznie pijane medium płci żeńskiej
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.04.2003 @ 17:00:18
Posty: 11145
Lokalizacja: Warszawa
Ja też musiałem ostatnio wymienić, po tym jak kot postanowił przewrócić kilka butelek na starą płytę, co poskutkowało jej zniszczeniem :)
Wybrałem indukcyjną płytę Amiki i jestem zadowolony - nie była droga, działa dobrze i dość szybko.

Wczoraj zrobiłem to: http://kuchnialidla.pl/product/Kurczak-z-Antyli - nie wiem, jak im się udało, żeby to tak ładnie wyglądało, bo u mnie wyszła żółta breja, ale było bardzo smaczne :)

_________________
13.04.2010 - You have taken sky from me...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24.10.2014 @ 23:33:01 
Offline
Evangelina Parr
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23.09.2002 @ 19:20:38
Posty: 31741
Lokalizacja: z miejsca zwanego Lithostrotos, po hebrajsku Gabbata
Ja od kilku lat mam płytę indukcyjną i nie wróciłbym już do gazu czy elektryki. Bardzo wygodna rzecz i przede wszystkim kapitalnie szybka. Jedyne, na co nauczyłem się zwracać uwagę, to by naczynia były z grubszym dnem. I zero emalii :)

_________________
Czułe pozdrowienia! Co cię gniecie?
* * *
Pies, który szczeka, jest niedogotowany - przysłowie chińskie.


THIS IS NOT A LOVE SONG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25.10.2014 @ 19:35:23 
Offline
Vesemir
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14.07.2004 @ 11:19:42
Posty: 754
Lokalizacja: Poznań
Przekroiłem gruszkę
Obrałem ze skórki
Wydrążyłem gniazda nasienne.
Wsadziłem w ich miejsce kawał Gorgonzoli
Przykryłem Gorgonzolę łyżeczką majonezu.
Położyłem takie ustrojstwo na liściu sałaty.

...

Przy drugiej dokładce (o którą wołała rodzina) dałem na wierzch pojedynczą żurawinkę - ot, tak: z czystej maniery.

_________________
Dlaczego tu, na dole, tak dużo wolnego miejsca?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25.10.2014 @ 23:13:36 
Offline
Evangelina Parr
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23.09.2002 @ 19:20:38
Posty: 31741
Lokalizacja: z miejsca zwanego Lithostrotos, po hebrajsku Gabbata
Wow, odkryłeś, że gruszka i ser pleśniowy do siebie pasują. Francja kiwa z uznaniem głową ;)

_________________
Czułe pozdrowienia! Co cię gniecie?
* * *
Pies, który szczeka, jest niedogotowany - przysłowie chińskie.


THIS IS NOT A LOVE SONG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26.10.2014 @ 0:13:01 
Offline
Dziad Rogaty
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23.09.2002 @ 16:29:00
Posty: 19480
Lokalizacja: Wyspa
Masz na myśli kraj w którym jedzą żaby i ślimaki? Faktycznie, wyrocznia w sprawach kulinarnych ;)
Swoją drogą, gorgonzola to nie mój smak, wolę inne sery pleśniowe. Natomiasta gruszka z serami i owszem, komponuje się idealnie, ale ja bym tego nie podgrzewał... na zimno, jako element "deski serów" do wina -- idealna rzecz.

_________________
Hagar skończył się na Kill 'Em All


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 152, 153, 154, 155, 156  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group